3 jaar werkervaring én een diploma: Hoe serieus neem jij hoge functie-eisen?
Geplaatst op
Een aantal weken geleden vroegen we jullie via Social Media wat je belangrijker vindt: werkervaring of een diploma? Bijna unaniem stemden jullie voor werkervaring. Als je start met werken moet je al een HBO+ diploma hebben, minstens 3 jaar werkervaring én het liefst ook nog 3 talen spreken. Dus hoe kun je er nu voor zorgen dat jij toch die leuke baan krijgt zonder werkervaring? Of welke opties heb je om naast het behalen van een diploma, ook werkervaring op te doen? En hoe denken werkgevers over deze stelling? Je leest het allemaal in deze blog!
Wat vind jij?
De afgelopen weken vroegen we naar jouw mening. Wat vind jij belangrijker, werkervaring of een diploma? De uitslag was bijna unaniem: 99% koos voor werkervaring! Maar betekent dit dat je diploma de prullenbak in kan? Zo zwart-wit is het natuurlijk ook weer niet. Daarom stelde we een volgende vraag: Wat zou jij doen met deze kennis? En weer zijn de meeste jullie het met elkaar eens: 70% geeft aan dat een deeltijdstudie de beste optie is. Klinkt logisch natuurlijk. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Maar is dat ook echt zo? Een deeltijdstudent spendeert gemiddeld 20 uur in de week aan zijn of haar studie, waarvan 1 of 2 dagen in de schoolbanken. Even voor de duidelijkheid, voor de meeste van ons is dat dus een halve werkweek. Dit brengt ons naar de volgende vraag: hoeveel tijd heb je dan nog over voor het opbouwen van die, ó zo belangrijke, werkervaring? Want je hebt natuurlijk ook nog tijd nodig voor een lekkere borrel met je vrienden en een potje voetbal in het weekend. 57% geeft daarom ook aan niet meer dan 24 uur te willen werken.
Jouw opties op een rijtje
Laten we dit eens vergelijken met de openstaande vacatures op onze site. Maar 12% van de vacatures staat voor 16-24 uur in de week, dat is heel weinig. Daarnaast matcht een baan als badmeester natuurlijk niet echt met de HBO-deeltijdstudie Commerciële Economie. Dus het kan nog wel eens lastig worden om een baan te vinden die past bij jouw deeltijdstudie én de werkervaring die je zo graag op wilt doen. Conclusie: de keuze is dus niet reuze.
Lieke: "Zelf volgde ik een deeltijdstudie van 4 jaar naast een baan van 36 uur per week. Je sociale
leven ligt dan echt even op zijn gat en dat is op een leeftijd van 22-26 jaar niet top."
Je hebt natuurlijk ook andere opties zoals:
- Een traineeship;
- Studie volgen via je werk (de werkgever betaald);
- Of je kunt kennis opdoen door middel van een cursus.
Er zijn dus zeker mogelijkheden, maar elke optie heeft naast voordelen ook nadelen. De vraag is of jij daar zin in hebt én of het echt nodig is? Want wat vinden werkgevers eigenlijk van de stelling: werkervaring of een diploma?
Wat vinden werkgevers?
In een onderzoek van het UWV vonden we het antwoord op deze vraag! En wat blijkt? De huidige arbeidsmarkt geeft meer dan genoeg mogelijkheden voor werkzoekenden! In de afgelopen 2 jaar hebben 7 op de 10 werkgevers hun vacatures ingevuld met een kandidaat die niet voldeed aan de functie-eisen. Ze hebben gewoonweg niet meer de luxe om te kiezen uit een grote bak sollicitanten. Werkgevers vinden vaardigheden zoals klantgerichtheid of digitale vaardigheden voortaan het belangrijkste. Maar hoe zit het dan met dat diploma en die werkervaring?
- 61% van de werkgevers vindt specifieke vakkennis nog erg belangrijk;
- Slechts 38% vindt relevante werkervaring belangrijk;
- En maar 41% vindt de juiste diploma’s belangrijk!
Dat had je niet verwacht hé? Maak je dus niet te veel zorgen! De huidige arbeidsmarkt brengt een hoop mogelijkheden met zich mee voor werkzoekende. Als je slim omgaat met het opstellen van jouw CV maak je zeker kans op die leuke baan:
- Doe onderzoek naar de onderliggende vraag van de vacature en zoek naar die belangrijke vaardigheden.
- Hecht niet te veel waarde aan de gestelde eisen, werkgevers leveren echt wel wat in voor de juiste kandidaat!
- Worden er vaardigheden gevraagd die jij nog niet in huis hebt? Laat zien dat je wilt leren.
Als er een goede klik is tussen jou en de werkgever is er een grote kans dat jij die baan gewoon krijgt, ondanks het gebrek aan werkervaring, diploma’s of specifieke vaardigheden!
Vind jouw droombaan!
Heb jij moeite met het vinden van een nieuwe baan of ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn als je de eisen van werkgevers een beetje loslaat? Schrijf je dan in als werkzoekende. Onze recruiters weten precies waar jouw kansen liggen en helpen je graag met het vinden van jouw droombaan!
SCHRIJF JE IN ALS WERKZOEKENDE