Werken met een vervelende collega? Deze 5 dingen moet je weten.

Tayfun van Zantvoort

Tayfun van Zantvoort

Geplaatst op

Laatst bijgewerkt op

5 minuten lezen
Werknemer die gepest wordt op het werk

Het liefst loop je met een grote bocht om die ene vervelende collega heen. Je haat het simpelweg dat diegene over de werkvloer loopt en jouw zuurstof uit dezelfde kamer inademt. Iemand in gedachten?... 

Je hebt eigenlijk een supervette baan, maar zit ondertussen wel opgescheept met je vervelende collega. Dit betekent niet dat je de situatie zomaar hoeft te accepteren en stilzwijgend moet lijden. Nee, je gaat diegene ook niet afmaken of dergelijke, maar je kan wel de volgende dingen doen om jouw zuurstof zuiver te houden:
 

1. Ga direct de confrontatie aan

Zoek samen naar een oplossing
Als een vervelende collega in je werkomgeving opmerkingen maakt die je kwetsen of beledigen, probeer het direct te benoemen en bespreekbaar te maken. Het is belangrijk om genuanceerd (en nee, een nietmachine naar iemands hoofd gooien valt niet onder deze categorie) duidelijk te maken dat je dit niet accepteert en vraag om samen een oplossing te vinden.
 

"Voor de duidelijkheid; het is geen teken van zwakte om te rade te gaan bij andere collega of je werkgever, dit toont juist kracht en geeft aan dat jij denkt in oplossingen."


 

2. Stel jezelf professioneel op

Toon een professionele en waardige houding
Ben beleefd en pak het wat zakelijker aan, zelfs als die vervelende collega je beledigt of gemene opmerkingen maakt. Laat zien dat jij een professioneel en waardig persoon bent.

3. Praat erover met je collega of vertrouwenspersoon

Toon kracht en oplossingsgerichtheid
Voor de duidelijkheid; het is geen teken van zwakte om te rade te gaan bij andere collega of een vertrouwenspersoon, dit toont juist kracht en geeft aan dat jij denkt in oplossingen. Het levert jou of andersom, wellicht andere inzichten welke op zichzelf vaak ook al een oplossing op kan leveren.

4. Ga naar je baas of manager

Bespreek het probleem met je meerdere
Als je collega niet reageert op je aanpak, bespreek het dan met je meerdere. Hij of zij kan misschien bemiddelen en een oplossing bieden.

5. Stel jezelf een grens

Stilstaan bij jouw eigen werkgeluk
Je hebt alles, maar dan ook alles geprobeerd. Interesse getoond, kopjes koffie in de ochtend, voetmassages tijdens de lunch, gesprekken aangegaan, repen chocolade gegeven, maar tevergeefs. De omstandigheden blijven grillig en jouw werkgelukgetal duikt eerder in de min dan in de plus. Wellicht kom je dan zelfs op een moment om na te denken over een rigoureuzer plan, een andere werkgever!
 

"Het is essentieel dat organisaties en werkgevers pesten op het werk serieus nemen en maatregelen nemen om het te voorkomen en aan te pakken."
 
 

Om even bij stil te staan

Uit het artikel ‘pestgedrag op de werkvloer’

Het is essentieel dat organisaties en werkgevers pesten op het werk serieus nemen en maatregelen nemen om het te voorkomen en aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat pesten op de werkvloer niet alleen individuele werknemers treft, maar ook de organisatie als geheel kan schaden door verminderde productiviteit en verhoogd ziekteverzuim.

Volgens een onderzoek van TNO uit 2019 heeft bijna 1 op de 6 werknemers te maken gehad met pesten op het werk. Dit komt neer op ongeveer 1,2 miljoen werknemers in Nederland. Pesten op het werk kan verschillende vormen aannemen, zoals verbale en non-verbale intimidatie, sociale isolatie en fysieke agressie. Het kan leiden tot psychische en fysieke gezondheidsproblemen voor werknemers, en kan een negatieve invloed hebben op de werksfeer en het welzijn van de werknemers.

Pesten op de werkvloer is een serieus probleem en het is van groot belang dat we hier samen actie tegen ondernemen. Een belangrijke rol is weggelegd voor organisaties en werkgevers, die een beleid tegen pesten op het werk dienen op te stellen en uit te voeren. Daarnaast kan het bieden van training en ondersteuning aan werknemers bijdragen aan het voorkomen en aanpakken van pesten op de werkvloer. Ook het aanstellen van vertrouwenspersonen die werknemers kunnen helpen die te maken hebben met pesten op het werk, draagt bij aan het creëren van een veilige werkomgeving.

Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van de gevolgen van pesten op de werkvloer en dat we gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen om dit probleem aan te pakken. Laten we samenwerken aan een veilige en respectvolle werkomgeving.


 

Tot slot

Werken met plezier Nee, dit is geen oproep om je werk zomaar op te geven, maar willen dat je een moment stil staat bij jezelf. Werkgeluk is waar wij voor staan! We willen dat iedere werknemer met plezier naar het werk gaat, kan lachen met collega’s en zichzelf kan ontwikkelen.

Maar is het, vervelend genoeg, zo ver gekomen dat je een nieuwe baan overweegt? Dan ben je van harte welkom om binnen te lopen op ons Werken in de Peel of Werken in de Kempen kantoor in Hapert en Helmond. Ga met ons in gesprek, bespreek wat vooral jij belangrijk vindt of ga alvast zelf alle openstaande vacatures bij jou in de buurt bekijken op ons vacatureplatform.
 

" Werkgeluk is waar wij voor staan!"


Bekijk vacatures    WhatsApp ons je vraag

 

 

 

Bronnen:

 
  • TNO (2019). Arbobalans 2018: Kwaliteit van de arbeid, effecten en maatregelen in Nederland. Den Haag: TNO.
  • Einarsen, S., Hoel, H., Zapf, D. & Cooper, C.L. (2011). The Concept of Bullying at Work: The European Tradition. In S. Einarsen, H. Hoel, D. Zapf & C.L. Cooper (Eds.), Bullying and Harassment in the Workplace: Developments in Theory, Research, and Practice (pp. 3-39). Boca Raton, FL: CRC Press.

Tayfun van Zantvoort

Geschreven door

Tayfun van Zantvoort

Creative Director | Brand Bazen