Slechte eigenschappen benoemen tijdens een sollicitatiegesprek. Zwak of sterk?
Geplaatst op
Nuttige tips voor jouw sollicitatiegesprek
‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen? Wat zijn je zwakke punten?’ Dit zijn vragen die je in veel sollicitatiegesprekken kan verwachten. Maar hoe ga je hiermee om?
Dit is onze recruiter ‘magic’-Mike. Hij spreekt dagelijks sollicitanten en wij dachten; hij heeft vast een geheime tip zodat jij bij het volgende sollicitatiegesprek deze vragen vol zelfvertrouwen kan beantwoorden. En die gouden tip heeft hij zeker:
Ben vindingrijk in het oplossen van je zwaktes
Ben niet bang om je zwaktes te benoemen.” Het komt juist krachtig over als je aangeeft waar je minder goed in bent op de werkvloer. Iedereen heeft namelijk zwaktes en dit maakt je juist authentiek en oprecht als persoon. ‘De truc zit ‘m in hoe je deze zwaktes omtovert tot iets positiefs.’
"Ben niet bang om je zwaktes te benoemen. De truc zit 'm in hoe je deze zwaktes omtovert tot iets positiefs."
Wanneer je jouw mindere kant benoemt, omschrijf dan ook gelijk hoe je hiermee omgaat. Zo laat je zien dat je vindingrijk bent en weet de werkgever gelijk wat ze écht aan je hebben. Juist die eerlijkheid en zelfkennis wordt als een kracht gezien.
Zelf zegt Mike; ‘Ik ben niet zo goed in administratie voeren en gestructureerd werken. Om dit om te buigen plan ik momenten in mijn agenda voor specifieke taken.’ Zie je hoe zijn minder goede kant ineens heel positief geworden is?
Benoem goede punten die relevant zijn voor de functie
Ook jouw positieve eigenschappen kan je extra positief laten binnenkomen bij de werkgever. Lees de functiebeschrijving zorgvuldig en markeer welke eisen en gewenste vaardigheden voorbijkomen. Match dat met jouw skills-set en vertaal deze naar je ‘goede eigenschappen’. Dit zijn de punten die je het beste als eerste kan benoemen. Let wel op, benoem alleen vaardigheden die je echt beheerst.
"The benefit of being bad"Uit een gepubliceerd onderzoek blijkt dat het benoemen van je zwaktes tijdens een sollicitatiegesprek juist kan leiden tot een betere uitkomst. Onderzoekers hebben ontdekt dat het delen van negatieve informatie, zoals het noemen van zwakke eigenschappen, in sommige gevallen een positieve invloed kan hebben op de perceptie van de interviewer. Het onderzoek, genaamd "The Benefit of Being Bad: The Relationship Between Negative Information and Job Interview Outcomes", richtte zich op de vraag of het delen van negatieve informatie invloed heeft op hoe sollicitanten worden beoordeeld. Het bleek dat het benoemen van je zwaktes getuigt van zelfreflectie en zelfbewustzijn, en deze eigenschappen worden vaak als positief gezien door werkgevers. "Het bleek dat het benoemen van je zwaktes getuigt van zelfreflectie en zelfbewustzijn, en deze eigenschappen worden vaak als positief gezien door werkgevers."
Maar let op! Het is niet de bedoeling dat je jezelf volledig de grond in boort tijdens het gesprek. Het gaat erom dat je op een tactvolle manier negatieve informatie presenteert, en dat je ook oplossingen en verbeterpunten aandraagt. Hiermee toon je pro-activiteit en creativiteit. Als je op een slimme manier je zwakke punten weet te benoemen, kan dat dus juist in je voordeel werken. Het geeft aan dat je openstaat voor feedback en bereid bent om jezelf te ontwikkelen. Maar vergeet niet om de juiste balans te vinden, want het is nog steeds belangrijk om je sterke punten te benadrukken. Kortom, het delen van negatieve informatie hoeft niet per se negatief te zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Als je het op de juiste manier presenteert, kan het zelfs een positieve invloed hebben op de perceptie van de interviewer. Wees dus niet bang om je zwakke punten te benoemen, maar doe dit wel op een slimme en constructieve manier. |
" Als je op een slimme manier je zwakke punten weet te benoemen, kan dat juist in je voordeel werken."
AAN DE SLAG!
Nu kun jij met deze ‘magic’ sollicitatiegesprekstrucs van Mike de volgende keer een stuk ontspannener én positiever je gesprek in. Wil je dat Mike of een van onze andere recruiters met je meedenkt over een passende baan bij jouw vaardigheden? Zorg dan dat je ons onderstaand laat weten dat we mee mogen zoeken of stel laagdrempelig jouw vraag via WhatsApp. Succes!
Whatsapp met een recruiter Bekijk vacatures
Bronnen:
- Madera, J. M., Hebl, M. R., & Martin, R. C. (2009). The benefit of being bad: The relationship between negative information and job interview outcomes. Journal of Applied Psychology, 94(6), 1611-1617.