Salarisindicatie in vacatures: It's all about the money!

Ferdi Merkx

Ferdi Merkx

Geplaatst op

2 minuten lezen

Hoe onderscheid je jezelf als bedrijf in een krappe arbeidsmarkt? Dat is een vraag waar veel bedrijven mee zitten. Ieder bedrijf heeft hierin een eigen methode. De één doet het via employer branding, de ander zet in op onboarding of optimaliseert vacatureteksten voor SEO en investeert in een Werken-bij pagina. Maar wat weinig bedrijf nog doen is het geven van een salarisindicatie; en juist dàt kan voor een groot verschil in sollicitaties zorgen.

Na een perfecte passende vacaturetitel en het optimaliseren van jouw vacaturetekst heb je eindelijk de eerste spaarzame kandidaten op je vacature binnen. Maar wat blijkt? De salarisindicatie ontbreekt. Poef! 23% van de geïnteresseerden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. En laat daar nu nét die ene gemotiveerde kandidaat tussen zitten die perfect aansloot op jouw bedrijf.

Passend salaris belangrijk voor kandidaten

De consulenten bij Werken in de Kempen merken in de huidige krappe arbeidsmarkt dat sollicitanten steeds makkelijker vragen naar een salarisbereik. Theun, consulent: “Sollicitanten die bij ons langskomen hebben vaak al een baan. Zij zijn niet van plan om eerst een gesprek aan te gaan alvorens het salaris aan bod komt. Daar moeten zij hun kostbare vakantiedagen voor inleveren, om er uiteindelijk achter te komen dat ze soms wel honderden euro’s op salaris moeten inleveren. Daar proberen wij vooraf op te anticiperen.”

“23% van de geïnteresseerden verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer een salarisbereik ontbreekt in de vacature.”

Wanneer we bij Werken in de Kempen adviseren om een salarisindicatie te geven, krijgen we vaak een negatief antwoord. Bedrijven willen dat een kandidaat kiest voor het bedrijf en niet voor het geld. Wij zijn het hier bij Werken in de Kempen absoluut mee eens, maar zeggen tegen de klanten vaak ook dat de vaste lasten van bijvoorbeeld het huis zijn afgestemd op het vorige salaris. ‘Zou jij kleiner gaan wonen voor die andere baan waarvan je nog niet zeker weet of je er tot je pensioen kan of wil blijven?’.

Anderzijds kan het zo zijn dat het salaris dat jij als bedrijf te bieden hebt niet concurrerend is. Ook dan is het vermelden van een salarisindicatie toch functioneel. Want daarmee doe je in feite al een voorselectie op kandidaten die toch niet bij jouw bedrijf of functie passen.

Salarisindicatie als winnende factor 

Wist je dat je 84% van de bedrijven voorbij steekt als jij in de vacature wel een salarisindicatie geeft (want zij doen het namelijk niet)? Wist je ook dat je bij Google for Jobs (die binnen enkele maanden gelanceerd wordt én volledig door Werken in de Kempen wordt ondersteund) hoger wordt geplaatst wanneer je een salarisindicatie geeft? En wist je ook dat bij gemiddeld 12% van de sollicitanten het ontbreken van een salaris leidt tot een slechter imago van jouw bedrijf? Deze drie punten zijn al genoeg reden om 5 minuten extra te investeren in het doorspitten van de cao of het uitvragen van de eindverantwoordelijke binnen je organisatie.

“Door het invullen van een salarisindicatie steek je in één klap 84% de concurrerende bedrijven voorbij.”

Of dit hét wondermiddel is weet je nooit, maar één ding is zeker: het invullen van een mogelijk arbeidsloon zorgt voor kwalitatief betere reacties en sollicitatiegesprekken.


Ferdi Merkx

Geschreven door

Ferdi Merkx

Product Owner