Je CV aan het maken? Deze 8 dingen moeten er zeker op staan. Met gratis CV-template.
Geplaatst op
Laatst bijgewerkt op
Een curriculum vitae (cv) is, even formeel gezegd, een belangrijk document dat jouw professionele prestaties en ervaringen weergeeft. Het is dan ook essentieel om een goed gestructureerd en zo indrukwekkend mogelijk cv te hebben om jouw kansen op het krijgen van jouw droombaan te maximaliseren en te vergroten.
Een cv, oftewel een curriculum vitae is een samenvatting van je professionele leven. Deze bestaat enkel uit feiten. Aan de hand hiervan kan een werkgever zien of je qua ervaring en persoonlijkheid bij het bedrijf past. - Secretaressenet
Een goed opgesteld cv (maar ook je motivatiebrief en misschien zelfs je socials) kan dus het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek en zonder pardon afgewezen worden. Het is daarom belangrijk hier even je vingers voor te gaan stretchen, een kopje koffie bij te nemen en er eens goed voor te gaan zitten.
We nemen de belangrijkste punten met je door waar je op moet letten bij het maken van jouw ‘killer’-cv. Ook hebben we alvast een gratis Word-template toegevoegd om dit klusje een stuk gemakkelijker voor je te maken.
1. Zorg voor een goede structuur van je CV
Gemiddeld genomen zit natuurlijk niemand te wachten op een ‘ongeregeld zootje’ en dat geldt natuurlijk ook voor jouw cv. Om te beginnen is dus de structuur van je cv erg belangrijk. Je wil natuurlijk zo professioneel mogelijk overkomen om die vette baan binnen te halen. Overzichtelijkheid van jouw professionele achtergrond draagt hierbij al een mega-groot aandeel. Wanneer je het opsteld in een chronologische volgorde - beginnend met je meest recente werkervaringen en opleidingen - en het ‘scan’-baar (snel overheen te lezen) maakt voor de ontvanger, zal hij of zij ook gemakkelijker kunnen bepalen of je een passende match bent. En dat is wat je wil, die eerste indruk telt namelijk keihard!
- Begin met je meest recente werkervaringen en opleidingen
2. Schrijf een korte inleiding over jezelf en je werkvaardigheden
Een korte persoonlijke omschrijving van jezelf en jouw professionele achtergrond geeft inzicht van wie jij bent en waar je krachten liggen. Vooral fijn voor de ontvanger van jouw curriculum vitae om iets meer beeld te krijgen van de persoon achter de cv.
Je hebt in dit stukje tekst een mooie gelegenheid om nadruk te leggen op bepaalde vaardigheden. Pas dit stukje eventueel aan per sollicitatie. Pak de vacature erbij en kijk welke vaardigheden uit de tekst overeenkomen met jouw kwaliteiten en laat deze eruit springen. Klein kantnoot; overdrijf niet te veel, dan val je ook zo door de mand.
- Stem de introtekst af op je sollicitatie, je hebt hier de mogelijkheid om jouw meest passende kwaliteiten extra uit te lichten.
3. Zorg dat de werkgever je kan bereiken
Voeg je persoonlijke gegevens toe aan je cv. Zo weet de werkgever hoe hij of zij contact met je kan opnemen wanneer ze een gesprek met je willen inplannen. Niet geheel onbelangrijk dus. ;-) Hieronder vallen onder andere de volledige naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. En zit je ongemakkelijk op je huidige baan, geef dan aan wanneer of hoe je het makkelijkst bereikbaar bent.
- Vergeet niet je contactgegevens toe te voegen.
4. Voeg een leuke foto toe aan je cv
Ik hoor je al denken ‘pff ik sta nooit goed op een foto, ze doen het maar met mijn staat van dienst’. Uiteindelijk komt het in de eerste plaats aan op de te verrichten taken binnen je functie, zeker waar. Maar je hebt ook met mensen te maken die met je gaan samenwerken. Een leuke frisse foto van jezelf met een (glim)lach geeft dan toch altijd een goede indruk. We vinden het immers allemaal fijn om een beeld te hebben van wie er binnen komt lopen. Let wel op dat je een nette en liefst (semi)professionele foto toevoegd. Een werkgever interesseert het namelijk niet dat jij met je sixpack op het strand stond. Een beetje overdreven, maar laat vooral de vakantie-kiekjes achterwege en zorg dat je er persoonlijk, representatief, maar ook een beetje professioneel op staat.
- Voeg een (semi)professionele foto toe, deze geeft altijd een goede eerste indruk van wie je bent.
5. Werkervaring
Je werkervaring is in het geval van de meeste vacatures toch wel het belangrijkste onderdeel van een goede cv. Vermeld jouw werkervaring in chronologische volgorde, beginnend met de meest recente baan. Begin met de periode waar je bij een bedrijf hebt gewerkt (of nog werkt) gevolgd door de functietitel en de naam van het bedrijf. Geef onder iedere werkervaring een korte beschrijving van jouw verantwoordelijkheden en prestaties tijdens het werk.
Extra tip 1: voeg bullets toe aan je werkervaring van wat jouw verantwoordelijkheden waren. Dit zorgt ervoor dat de werkgever makkelijk door jouw Curriculum Vitae heen kan scannen.
Extra tip 2: probeer ook te kijken of er bepaalde functieeisen uit de vacature overeenkomen met de ervaringen en benoem deze, dan scannen ze dat ook snel genoeg.
- Zorg dat je werkervaring de functietitel, de periode en je werkzaamheden bevat
- Voeg bullets toe van je werkzaamheden
6. Opleidingen
Vermeld ook de opleidingen in chronologische volgorde, beginnend met je meest recente opleiding. Vermeld de periode, de naam en niveau van je opleiding en de naam van je opleider. Geef eventueel een korte beschrijving van de belangrijkste vakken en projecten waar je aan hebt gewerkt. Wederom, kijk wanneer deze ook goed aansluiten aan de vacature of je het wat prominenter kunt beschrijven.
- Zet je opleidingen in chronologische volgorde, begin met de meerst recente opleiding.
7. Cursussen / certificaten / online workshops
Heb je cursussen gedaan, vergeet deze dan niet op je cv te vermelden. Zeker wanneer jij al wat langer werkzaam bent is het goed om te laten zien dat jij jezelf nog bijgeschoold hebt en up-to-date bent betreft je vakgebied. Dit geldt uiteraard ook voor certificaten of workshops en dergelijke. Denk hierbij wel na of ze wel een beetje aansluiten op de vacature. Het zou een beetje vreemd kunnen overkomen wanneer je een workshop ‘bloemschikken’ vermeld terwijl je aan het solliciteren bent op een ICT-functie.
- Voeg cursussen / certificaten / workshops toe, dit laat zien dat jij leergierig bent, kennis hebt en bereid bent om bij te leren of up-to-date te blijven.
8. Werkgerelateerde vaardigheden
In deze sectie kun je een opsomming van jouw sterkste vaardigheden vermelden die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Vermeld alleen vaardigheden waarin je sterk bent en die je in een later stadium van je sollicitatie kunt onderbouwen met voorbeelden.
- Vaardigheden geven in één oogopslag weer wat jouw kwaliteiten zijn, passend bij de functie.
9. Hobby's
Het is een keuze of je deze wil toevoegen aan je cv, echter kan het wel wat voordelen met zich meebrengen. Het toevoegen van hobby's op je cv kan ervoor zorgen dat werkgevers een idee hebben van je persoonlijkheid en interesses buiten het werk. Je bent immers meer dan alleen je cv. Het kan ook helpen om het tijdens je sollicitatiegesprek luchtig te houden, misschien heeft de gesprekspartner wel dezelfde hobby en is er meteen een klik of realiseren ze dat je nieuw te worden collega’s wel veel overeenkomende interesses hebben!
Ook kunnen hobby's verkapte vaardigheden aantonen die relevant zijn voor de functie. Zo geeft een teamsport bijvoorbeeld vaak aan dat je gewend bent om als teamlid te functioneren, je doorgaans goed met mensen om kan gaan en een teamplayer bent. Voor ons dus reden genoeg om je hobby's wél te vernoemen op je cv.
- Hobby's toevoegen verteld meer over wie jij bent naast het werk. Het zijn vaak verkapte vaardigheden.
10. Referenties van (oud)collega(‘s) of werkgever(s).
Als je wil, kun je referenties opgeven die een potentiële werkgever kan benaderen voor meer informatie over jou. Vermeld de naam, functie en contactgegevens van de referenties. Of voeg gelijk een leuke review van een van je (oud)collega(‘s) toe.
Een referentiecheck kan u helpen om de betrouwbaarheid van een kandidaat te beoordelen, maar ook om meer te weten te komen over zijn of haar sterke punten, verbeterpunten en prestaties in eerdere functies. - Indeed
- Verzamel referenties, deze kunnen het verschil maken wanneer werkgevers twijfelen tussen kandidaten.
GRATIS cv template
We weten dat het opmaken van je cv een tijdrovend klusje kan zijn en je er snel een rommeltje van kan maken. Hierom hebben we nóg meer informatie voor je in een gratis whitepaper verwerkt én een gemakkelijk gratis Word-template gemaakt voor als je snel een kickstart wil maken.
IK WIL NOG MEER SOLLICITATIETIPS DOWNLOAD DE GRATIS CV TEMPLATE